Sve što trebate znati o teniskom laktu

Uncategorized

Sve što trebate znati o teniskom laktu

Teniski lakat je upala tetiva koji se pridruže mišićima podlaktice na vanjsku stranu lakta. Često se događa zbog preinavanja mišića i tetiva za podlakticu i one oko zajedničkog lakta.

Teniski lakat poznat je i kao bočni lakat ili bočni epikondlitis i nije nužno povezana sa tenisom. Međutim, teniseri često razvijaju stanje jer proizlazi iz ponavljajuće upotrebe mišića. Polovina svih tenisera dobit će teniski lakat u svojoj karijeri. Smatra se da

teniski lakat utječe između 1 i 3 posto stanovništva u Sjedinjenim Državama (SAD-u). Obično se javlja u dobi između 30 i 50 godina.

Brze činjenice o teniskom laktu

 • Teniski lakat uzrokuje male suze u tetivima koji se pridružuju podlaktici na vanjsku stranu.
 • 50 posto tenisera će doživjeti teniski lakat.
 • Prekrivanje podlaktice sa pogrešnim zglobnim akcijama može dovesti do teniskog lakta.
 • Fizioterapija, uređaji za podršku i injekcije steroida mogu se koristiti za liječenje stanja.
 • Određene vježbe koje pružaju snagu potpornim mišićima u ruci i ramenu, poput Tyler Zavrtanja, mogu pomoći simptomima.
 • Ispružite pažljivo ispred reket sportova za sprečavanje teniskog lakta.

Najčešći simptom teniskog lakta ponavlja se bol na vanjskoj strani gornje podlaktice, odmah ispod zavoja lakta. Bol se takođe može osjetiti dalje niz ruku, prema zglobu.

bol se može pojaviti kada pojedini podiže ili savija ruku. Osjeća se i dok obavlja osnovne akcije, poput pisanja ili prilikom hvatanja malih predmeta.

Teniski lakat može uzrokovati bol prilikom uvijanja podlaktice. To se može primetiti kada okrećete ručicu vrata ili u potpunosti proširite podlakticu.

uzrokuje

Uzrok teniskog lakta iz ponavljanja pogrešnih pokreta ruke. To može dovesti do malih suza u prilogu tetiva na laktu. U tenisu se to znači opetovano kretanje i silu udaranja lopte sa rekekom.

Nepravilna tehnika može uzrokovati da se snaga u ljuljački reketa zakreta i oko zgloba. To stvara pokret na zglobu umjesto na lakta ili rame. To može povećati pritisak na tetivu i izazvati iritaciju i upalu.

Najčešće, mišići ekstenzora postaju bolni zbog ovog raspada tetiva. Mišići ekstenzora su oni koji ispravljaju zglob.

Teniski lakat povezan je s produžetkom prstiju i zglobova. Ovo je vrsta pokreta koji omogućava osobi da “pukne” ili pomakne zglob, poput za vrijeme raketa.

Ostali uzroci

Uprkos imenu, teniski lakat odnosi se na bilo kakve ozljede ove konkretne tetive uzrokovane prekomjernim korištenjem. Teniski lakat može proizlazi iz dnevnih aktivnosti kao što su:

 • Korištenje škara
 • rezanje teške hrane
 • ” Uključite velike količine bacanja
 • plivanje
 • ručni rad koji uključuje ponavljajuće okretanje ili podizanje zgloba, kucanje ili zidanje.

Ponekad nema očitog uzroka.

Postoji lak test koji osoba može učiniti kod kuće da bi odlučila da li imaju teniski lakat.

Stanite iza stolice i stavite ruke na vrh stolice natrag, sa dlanovima okrenutim prema dolje i ravnim laktovima. Pokušajte podići stolicu.

Ako ova radnja uzrokuje bol sa vanjske strane lakta, vjerojatno je pokazatelj teniskog lakta.

Rendgen ili MRI skeniranje ponekad je potrebno za isključivanje drugih teških uvjeta, poput artritisa ili ozljeda na lakta. Međutim, snimanje je retko potrebno. Doktor će testirati niz pokreta s rukom prije nego što se pita o lokaciji i prirodi boli.

Obično je dovoljno informacija za dijagnozu tenisa za lakat.

MRI daje detaljniju sliku od rendgena, jer uključuje meke tkive, mišiće i tetive unutar ruke. Ovo se može zahtijevati ako vanjski bol lakta ne odgovori na konzervativni tretman nakon godinu dana.

elektromiografija (EMG) može se koristiti za otkrivanje ako su živci komprimirani.

Opcije liječenja

Nekoliko načina liječenja može se koristiti kod kuće ili nakon savjetovanja s liječnikom.

odmori: odmaranje ruke je važno. Pauza u aktivnosti omogućava suzama u prilogu tetive da zacijele. Teniseri tretiraju ozbiljnije slučajeve sa ledom, protuupalnim drogama, mekim masažama tkiva, vežbama za istezanje i ultrazvučnu terapiju.

Fizikalna terapija: Fizički terapeuti obično savjetuju da reket sportski igrači jačaju rame, nadlakticu i trbušne mišiće. Ovo može pomoći u smanjenju ekstenzora za zglobove tokom pokreta ramena i ruku.

Masaže leda i tehnike stimuliranja mišića: Oni mogu pomoći mišićima da ozdrave.

vezanje ili snimanje podlaktice: Podrška području može pomoći u ostvarivanju mišićnih vlakana i ublažiti pritisak na području. Ljekar može preporučiti korištenje šipke za 2 do 3 tjedna da se lakat izvadi iz akcije.

ubrizgavanje steroida: Ako su simptomi vrlo bolni, a stanje otežava kretanje, ljekar može preporučiti ubrizgavanje steroida.

Nakon ubrizgavanja steroida, osoba bi trebala odmoriti ruku i izbjegavati da na njega stavlja previše naprezanja.

Ostali konzervativni tretmani: Daljnje opcije uključuju injekcije botulinum toksina, poznatim kao botox i ekstra-tjelesna terapija udara (ESWT).

ESWT je tehnika misli da pokrene proces ozdravljenja slanjem zvučnih valova na lakat. Toplinska terapija, laserska terapija niske razine, radna terapija i terapija okidača su druge opcije.

Novo dostupna terapija je ubrizgavanje plazme bogate trombocitom (PRP), pripremljene od krvi pacijenta. PRP sadrži proteine koji ohrabruju zacjeljivanje. Američka akademija ortopedskih hirurga (AAOS) opisuje ovaj tretman kao obećavajući, ali još uvijek pod istragom.

Hirurgija: Ovo će možda biti potrebno za uklanjanje oštećenog dijela tetive i ublažiti bol u rijetkim slučajevima kada neispurški tretman ne rješava simptome za 6 do 12 mjeseci. Između 80 i 95 posto pacijenata oporavlja se bez operacije.

Da bi se spriječilo daljnje oštećenje tetiva, možda će biti korisno nositi ruku ruku ili zglobovi kada koristite ruku. Može se izvući dok se odmara ili spava. Ljekar ili fizioterapeut može savjetovati o najboljem vrstu narukvice ili ulice.

Vježbe

Protezanje i progresivno jačanje vježbi koje uključuju upotrebu utega ili elastičnih bendova mogu biti korisne. Oni mogu povećati čvrstoću za prianjanje bez bolova i čvrstoću podlaktice.

Članak koji je objavio kanadski porodični ljekar preporučuje brojne vježbe koristeći bučice koji su pomogli mišićima u bolesnika sa teniskim labdom.

Vježbanje tijekom slučaja teniskog lakta od vitalnog je značaja za povrat čvrstoće mišića i smanjenje bolova.

Uprkos bolnim senzacijama moguće je ublažiti u rutinu vježbanja kroz početno istezanje. Najvažniji dio upravljanja teniskom laktu je ustrajavši svakodnevni režim proteza i dizala. Započnite s malim utezima i povećajte poteškoće prije nego što se ne može dovršiti samo deset liftova.

Evo primjera jednostavne vježbe za poboljšanje simptoma teniskih lakta.

Tyler Twist

Pronađite dug, tanki objekt koji možete udobno prianjati s obje ruke. Poželjno je koristiti fleksibilan predmet koji i dalje pruža otpor dok se uvija. Rolni ručnik može raditi. Ljudi koji praktikuju Tyler Twist često često koriste alat za vježbanje nazvan fleksibilnicu.

 1. Držite objekt okomito ispred grudi.
 2. Pričvrstite objekt s obje ruke, rukama okrenutim na isti način. Oba zgloba treba biti u potpunosti produžena ili savijena natrag.
 3. Pomaknite zglob pod utjecajem teniskih lakta u fleksiju ili savijeni položaj, oko objekta.
 4. Zadržavanje zgloba u fleksiji, zakrenite objekt u vodoravni položaj, kao da držite ručice bicikla. Držite ruke ravno ispred svog tijela.
 5. premjestiti nerafinirani zglob u fleksiju, pridruživši se pogođenom zglobu.
 6. izvesti tri seta od 15 ponavljanja dnevno dok se simptomi poboljšaju.

Ovaj video prikazuje potrebnu kretanje. Međutim, završavanje ovih koraka polako je ključno.

Na raspolaganju su i druge vježbe. Razgovarajte sa fizikalnim terapeutom o najboljoj rutini za vaše telo.

Da biste smanjili rizik od teniskog lakta, važno je obratiti pažnju na tehnike kretanja tokom vježbanja ili napora.

Bolje je širiti opterećenje veće mišiće ramena i nadlaktice, a ne fokusirati aktivnosti na manjim mišićima u zglobu i laktu.

zagrijavanje: zagrijavanje prije reprodukcije sporta koji uključuje ponavljajuće pokrete ruke, poput tenisa ili skvoša, od suštinskog značaja. Lagano istezanje mišića ruku pomoći će da izbjegne povrede.

Korištenje laganih alata: lakša sportska oprema ili reketi s većom veličinom prianjanja pomoći će u smanjenju naprezanja na tetivama. Vlažne teniske kuglice i starije kuglice opterećuju ruku nepotrebnom silom.

Povećavanje čvrstoće mišića podlaktice: Ovo može pomoći podršci pokretu ruku i sprečavanju teniskog lakta.

Fizikalni terapeut može preporučiti i prikladne vježbe kako bi se pomoglo jačanju odgovarajućih mišića.

 • Body bolovi
 • bol / anestetika
 • sportska medicina / fitnes

1 sourcecollapsed

Medicinske vijesti danas ima stroge smjernice za izvor i izvlači se samo iz recenziranih studija, akademskih istraživačkih institucija i medicinskih časopisa i udruženja. Izbjegavamo korištenje tercijarnih referenci. Povezujemo primarne izvore – uključujući studije, naučne reference i statistiku – unutar svakog članka i nalaze ih u odjeljku resursa na dnu naših članaka. Možete saznati više o tome kako harmoniqhealth.com/ba/ osigurati da je naš sadržaj tačan i trenutan čitajući naš uredničku politiku.

Contents